Generálkivitelezés

A generálkivitelezésről általában

Az építtető saját elképzeléseire alapozva megbízást ad a generálkivitelezőnek, az építkezés folyamatának teljes körű kivitelezésére.

Ez akár magába foglalhatja a tervezést és az engedélyeztetést is, vagyis a generálkivitelező a különféle alvállalkozók összehangolásával valósítja meg az építtető elképzeléseit. A generálkivitelező feladata az igények felméréstől indul, majd az engedélyek, a tervrajzok elkészíttetésén, valamint az épület tényleges felépítésén, illetve minőségellenőrzésén át a kulcs átadásáig tart.

A generálkivitelező feladata

Egy generálkivitelező feladata rendkívül összetett… Gyakorlatilag egy komplett logisztikai folyamatot kell koordinálnia, ahol az alapanyagok, és a szakágak egy előre lefektetett ütemterv szerint kerülnek az adott helyre az adott időben. A gyakorlatban természetesen nagyon sok a nemvárt probléma, mint például az adott munkafolyamathoz rendelt vállalkozók ütemtervének esetleges csúszása, vagy az előre egyeztetett építési anyagok nem megfelelő teljesítése. Ezen problémák mind-mind ad hoc beavatkozást igényelnek próbára téve a generálkivitelező rátermettségét, agilitását, kapcsolati tőkéjét, és nem utolsó sorban a stressztűrő képességét.  Ettől a sok stressztől kímél meg minket egy generálkivitelező úgy, hogy közben mindvégig rálátásunk van a munkafolyamatokra, az utolsó részletig beleszólhatunk a tervdokumentációba, akár mindvégig felügyelhetjük az építkezési munkálatokat is. A generálkivitelező minden munkafolyamatot saját minőségi elvárásainak illetve a vonatkozó szabványkövetelmények megfelelő szakgárdával, vagy partnerkapcsolatai révén
alvállalkozókkal, beszállítókkal végeztet el.

A generálkivitelezés gyakorlatilag az építkezéshez szükséges logisztikai folyamatokat tartja kézben annak érdekében, hogy a megrendelő csak elmondja az igényeit, majd pár hónap múlva a család, a munka, a barátok vagy a hobbik háttérbe szorítása nélkül átvehesse leendő otthonának a kulcsát.

A generálkivitelező nem fővállalkozó!

A generálkivitelező feladatait nagyon gyakran összekeverik a fővállalkozó munkakörével, pedig a kettő között lényeges eltérések vannak. Míg ugyanis egy generálkivitelező felelőssége csak addig terjed, hogy a leendő épületet a tervdokumentációban lefektetett részleteknek megfelelően elkészíttesse, és a kivitelezésért a felelősséget a szerződött alvállalkozók vállalják, addig egy fővállalkozó felelősséggel tartozik azért is, hogy az általa elkészített épület minden elemében megfeleljen a szerződésben lefektetett paramétereknek.

Magyarul egy szerződés a fővállalkozóval szólhat csak adott folyamatokra, mint például az alapozásra, vagy csak a tetőszerkezet felhúzására is, addig a generálkivitelező esetében sosem egy részfolyamatot, hanem mindig egy kulcsrakész, beköltözhető házat kapunk eredményül.

A generálkivitelezéshez kapcsolódó munkaterületek

Általában a generálkivitelezés témakörébe minden munkaterület beletartozik, ami egy ingatlan teljes körű felépítéséhez és környezetének kialakításához szükséges, úgy mint: kőműves és burkolói munkát – legyen szó csempézésről, járólapozásról, gipszkartonozásról vagy hőszigetelésről –, ezen felül festést, mázolást, épületgépészetet, villany-, víz- és gázszerelést, valamint az ácsmunkát és a tetőfedést. További igény esetén asztalos munkálatok, tereprendezés vagy kertépítés is tartozhat a generálkivitelező munkakörébe!

Comments are closed.